torstai 9. kesäkuuta 2016

Epäeettisen sielunhoitoterapiakoulutuksen annetaan jatkua



Tässä blogissa kirjoitin 13.10.2015 jutun, jonka otsikko oli Sielunhoitoterapeuttista puoskarointia Seinäjoella. Seuraavana päivänä, 14.10.2015, kirjoitin jatkojutun otsikolla Sielunhoitoterapeuttisen puoskaroinnin jatkokurssi. Linkit kirjoituksiin tämän kirjoituksen lopussa.

Nyt taas kerran Seurakuntalainen propagoi puoskaroinnin puolesta, sillä syksyllä 2016 alkaa jälleen uudistetut sielunhoito-opinnot Suomen Raamattuopiston sielunhoitolinjalla. Mikä mahtaa olla tuo mainostettu uudistus?

Pahoin pelkään, että kyseessä on joku rahastus tai kusetus, todennäköisesti molemmat. On epäeettistä, että uskonnollisiin väittämiin, jotka sisältyvät terveyttä koskevan elementin, sovelletaan eri kriteereitä kuin muihin uskomushoitoihin. Jo mainonnassa esitetään väite sielun olemassaolossa faktana, vaikka sellaisesta ei ole ensimmäistäkään todennettavaa evidenssiä. Päinvastaisesta taas on kaikki esimerkit: mitään materian ulkopuolista entiteettiä ei ole olemassa.

On perin kyseenalaista, että nämä ”sielunhoitajat” saavat puoskaroida hädänalaisten ihmisten psyykellä. Sielunhoidon strategia on hyvin yksinkertainen: kaikkien ongelmien syy synti ja syntiinlankeemus ja lääke Jeesus. Tätä teemaa sitten varioidaan niin, että ihmisen psyyke hajoaa kokonaan. Synnistä, syntiinlankeemuksesta ja Jeesus Nasaretilaisestakaan ei ole vähäisintäkään todennettavaa evidenssiä. Taas täyttyvät mielisairaalat näistä sielunhoitoterapian läpikäyneistä, taas Uskontojen Uhrit ry uusi asiakkaita.

Tämä kertoo jotain myös Suomen terveydenhuoltojärjestelmän tilasta. Viranomaiset antavat  epäeettisen puoskaroinnin jatkua. Sielunhoitoterapia on takuuvarmasti yhtä tehotonta kuin takavuosina paljon huomiota herättänyt homojen eheytysterapia.

Aiheeseen liittyvä linkkilista:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti