tiistai 22. syyskuuta 2015

Pseudologia fantastica



Patologinen valehtelu, eli mytomania (kreik. mythos tarina + mania) eli pseudologia fantastica (kreik. pseudos väärä + logos puhe, tieto + phantasia mielikuvitus) on sairaalloinen halu valehdella ja keksiä sepitettyjä tarinoita. Mytomaniaa sairastavia kutsutaan mytomaaneiksi, suomeksi yleensä patologisiksi valehtelijoiksi.

Pakonomainen valehtelu ei ole lääketietellinen diagnoosi, vaan se liittyy muihin mielenterveyden ongelmiin oireena.

Käyttäytymismuodosta voi parantua, jos kokee sen itse ongelmaksi, mutta esimerkiksi narsistiseen persoonallisuushäiriöön liittyvää valehtelua ei voi saada parantumaan, sillä henkilö ei itse koe sitä ongelmaksi.

Vankisairaalan vastaavan ylilääkärin Hannu Lauerman mukaan valehtelu menee sairauden puolelle, jos se on ihmiselle pakonomaista tai jos se palvelee hänen sisäistä tasapainoaan niin, että vaihtoehtoja ei ole.

Nuo edellä olevat lainaukset olivat Wikipediasta.

Kaikki tuo pätee erittäin hyvin evankelistoihin tai sellaisena esiintyviin saarnaajiin. Evankelistojen psyyken tilassa täytyy olla jotain perustuvan laatuisia häiriöitä, sillä muuten ihminen tuskin pystyy niin suorasukaiseen valehteluun kuin mitä evankelistat harrastavat.

Näitä evankelistoja on Suomessakin. On kai sekin meriitti, että pystyy vuosikymmeniä valehtelemaan jos jonkinlaista juttua. Normaalisti ihminen hylkää evankelistojen jutut puppugeneraattorin tuotteina, mutta valitettavan moni menettää näiden mytomaanisten evankelistojen takia ensin rahansa ja lopulta järkensä.

Rehellisiä evankelistoja ei vain ole. Jos sanoma on itsessään epätosi – kuten evankeliumit ovat – niin evankelista on vain looginen jatke huijauskoneistossa. Huijaus vaatii uuden huijauksen ja näin ketju on valmis. Edes evankelistan paljastuminen ei saa evankelistaa lopettamaan valehteluun perustuvaa huijaustaan. Paljastuminen kuitataan saatanallisten voimien aikaansaannokseksi ja sekin on muuten vale, joten evankelistalla ei ole paljastuessaan juuri muita vaihtoehtoja kuin huijauksen jatkaminen. Aika harvoin huijareiksi paljastuneet evankelistat tunnustavat huijauksen.

Evankelistat ovat patologisia valehtelijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti