keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Uusi Jerusalem



Uusi Jerusalem on eräiden kristittyjen lahkojen mukaan kaupunki, joka lasketaan (jostain oletetusta) taivaasta Jahven asuinpaikaksi maan päällä. Tämä kaupunki ilmaantuu vähän käänteisen tempauksen tapaan, josta aikojen lopussa (mitä se sitten tarkoittaakin). Kuulemma aikojen loppu liittyy viimeisiin tuomioihin. Tämä isommanpuoleinen kylä on paikka, jossa Jeesuksen seuraajat elelevät.

Ilmestyskirjassa kuvataan Uutta Jerusalemia. Myös Jesajan kirjassa, Galatalaiskirjeessä sekä Heprealaiskirjeessä on viittauksia myyttiseen kaupunkiin.

”Minä näin uuden taivaan ja uuden maan. Ensimmäinen taivas ja ensimmäinen maa olivat kadonneet, eikä merta ollut enää. Näin, kuinka pyhä kaupunki, uusi Jerusalem, laskeutui taivaasta Jumalan luota juhla-asuisena, niin kuin morsian, joka on kaunistettu sulhasta varten. Ja minä kuulin valtaistuimen luota voimakkaan äänen, joka sanoi: "Katso, Jumalan asuinsija ihmisten keskellä! Hän asuu heidän luonaan, ja heistä tulee hänen kansansa. Jumala itse on heidän luonaan, ja hän pyyhkii heidän silmistään joka ainoan kyyneleen. Kuolemaa ei enää ole, ei murhetta, valitusta eikä vaivaa, sillä kaikki entinen on kadonnut." (Ilmestyskirja 21:1 -4)

Joku Johannes (tämänkään Johanneksen identiteettiä ei tiedetä) on ollut aika pilvessä kirjoittaessaan Ilmestyskirjan. Kaveri selvästi vitutti se, että roomalaiset olivat pistäneet Jerusalemin muutama vuosikymmen aiemmin. Kundi haikailee tuon myyttisen kaupungin perään vakuutellen, että Jahve hoitaa roomalaiset hornan tuuttiin Jerusalemista. Niinhän sitä sanotaan, että ennen oli kaikki asiat paremmin. Ilman Jerusalemin tuhoa kristinuskokaan ei olisi siinä muodossa kuin se nykyään ilmenee. Tämän perusteella on oikeastaan aika huvittavaa, että juutalaisten ”pääkaupunki” näyttelee niin merkittävää osaa kristillisessä kertomusperinteessä. Kristinusko ei siis ole muuta kuin juutalaisuuden lahko, josta erinäisten helppoheikkien (apostolit, evankelistat ja teologit) toimesta kehitettiin ihan oma häijyäkin häijympi uskonto, joka valitettavasti dominoi Eurooppaa melkein kahdentuhannen vuoden ajan.

Kristilliset lahkot väittävät – ovat aina väittäneet – lopun olevan lähellä. Jeesus tulee ihan pian, mutta ei tule sittenkään, koska laskelmat menivät pieleen. Taas aletaan uusi laskelma ja samoin tuloksin: Jeesus ei vieläkään tule, eikä tule koskaan. Jää sekin Uusi Jerusalem näkemättä.

Jossain päin universumia Jahve väsää tätä kaupunkia enkelien avustamana. Luulisi niin massiivisen rakenteen näkyvän teleskoopeissa, mutta mitään sellaista ei ole havaittu – ei lähellä eikä kaukana. Kovin kaukana se ei voi olla. Edes Jahve ei voi toimia armottomia luonnonlakeja vastaan. Mikään rakenne ei kestä kokonaisena vauhdikasta siirtelyä paikasta toiseen; ei kestä vaikka siirtäjänä olisi kaikkivaltiaaksi väitetty jumala.

Tällä kaupungilla on oikein tarkat mitatkin: Sivujen pituus on 12000 stadionin mittaa, mikä äkkiä laskettuna on vähän yli 2300km (mikä on lähes koko muinaisen Rooman valtakunnan koko). kaupungilla on korkeus. Ilmatila ulottuu sekin niin, korkealla, että ilmakehä on jäänyt taakse satoja kilometrejä aiemmin. Siellä sitten jotkut leijailevat painottomassa tilassa.

Kaupungin muurien paksuus on noin 70 metriä. Mihin kaupunki tarvitsee muureja, kun kaikkivaltias jumala suojelee Uutta Jerusalemia? Taisi olla Raamatun kirjoittajilla huijaus mielessä tässäkin asiassa. Ainakin kirjeiden kirjoittajana Paavali oli täysi konna: Äijä sävelteli ihan hölmöjä asioita milloin millekin seurakunnalle. Paavali saattoi olla epileptikko, joten osa oudoista näyistä menee sairauden piikkiin, loput selittyvät hulluudella.

Ahdasta tuossa tuppukylässä tulee. Kaikki ikinä eläneet uskovat törmäilevät toisiinsa, enkelit lentelevät kaupungissa ilman kunnollista lennonjohtoa. Sinne kuulemma päätyvät myös nuorena kuolleet lapset mukaan lukien abortoidut sikiöt. Kaupungin asukasluku olisi siis miljardeja!

Tarkasteleepa Uutta Jerusalemia miten tahansa, koko idea on typerä ja mahdoton. Monissa muissakin uskonnoissa on samanlaisia myyttisiä paikkoja, jossa uskovat saavat ihan keskenään leikkiä omia piirileikkejään. Mikään ei tee tästäkään paikasta sen todellisempaa, vaikka aika monet jopa kirjaimellisesti uskovat Uuteen Jerusalemiin.

Millä hinaussysteemillä Uusi Jerusalem asetetaan paikalleen? Ensin tarvitaan satojatuhansia puskutraktoreita raivaamaan kaikki alle jäävä pois. Millä uskovat matkustavat Uuteen Jerusalemiin Amazonin viidakoista? Miten jätehuolto on järjestetty? Ruokahuolta? Juomavesi?

Uudesta Jerusalemista unelmoivat eivät ole ajatelleet lainkaan käytännön ongelmia, joita näin ison alan asuttamiseen – liikakansoittamiseen (!) – liittyy. Ontuva selitys on, että jumalalle on kaikki mahdollista. Tämän perusteella pitäisi sitten pitää tarinaa kaikin puolin uskottavana. Vaatii suurta älyllistä epärehellisyyttä ja harhaisuutta, jotta selvästi puppugeneraattorin tuottaman tarinan voisi ottaa todesta.

Vaikka tarinaa yrittäisi tulkita vertauskuvallisesti (kuten maltillisemmat lahkot tekevät), tilanne ei parane yhtään. Joku taianomainen maanpäällinen valtakunta on looginen mahdottomuus. Fysiikan lait tulevat vastaan, miljardien ihmisten yhteisössä syntyy nopeasti (välittömästi!) erilaisia kuppikuntia ja se on ideaalisen yhteisön loppu.

Kuka haluaa asua kaupungissa, jonka ainoa tarkoitus on pönkittää kusipäisen jumalan suunnatonta ja mielipuolista egoa? Satuja ja tarinoita voi ainoa keksiä, mutta en aika epärehellistä väittää satujen ja tarinoiden olevan tosia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti